You are here:

Leestips voor solidaire wereldburgers!

Wil jij ook in beweging komen voor een meer solidaire wereld? Wil je mee opkomen voor de rechten van vluchtelingen? Vind je het ook tijd om nu eens echt werk te maken van dekolonialisering, niet in het minst ook in hoofd en hart? In deze post verzamelen we wat boeiende literatuur voor solidaire wereldburgers!

Sociaal laborant en boekenwurm Jeroen selecteerde alvast vier boeken die ons op weg zetten. In volgende bijdragen belicht hij nog meer literatuur die niet mag ontbreken in het boekenrek van kritische wereldburgers. Contacteer hem als je zelf nog andere tips hebt. In het bijzonder enkele Nederlandstalige aanbevelingen zouden hard geapprecieerd worden!

 

 

undoing_border_imperialism (AK Press) Undoing Border Imperialism (Harsha Walia)

Harsha Walia is een activiste en 'organizer' (een soort van opbouwwerker) verbonden aan No One Is Illegal in Canada. In een bijzonder interessant en veelzijdig boek legt ze een heel parcours af gericht op het ontleden van het begrip 'grensimperialisme' maar ook op de strijd ertegen. Ze begint met een theoretische uiteenzetting over de oorsprong van het fenomeen 'border imperialism' en de impact die het heeft op de levens van heel wat mensen. In verdere hoofdstukken wijst ze op mogelijkheden om ons te organiseren, geworteld in waarden als solidariteit, wederkerige hulp en collectieve bevrijding. Doorheen haar boek laat ze ook andere vrouwelijke activistes aan het woord, met korte en vaak poëtische bijdrages die het best wel theoretische boek toch weer net iets lichter verteerbaar maken.

 

 

 

 

 

 

 

bridge_lo_res_xsm BRIGDE: A Popular Education Resource for Immigrant & Refugee Community Organizers

Werk je als onderwijzer of vormingswerker in groepsverband met migranten- of vluchtelingengemeenschap, dan is dit boek echt een must! Het boek start met een korte introductie tot werken vanuit de 'popular education traditie' en bevat verder een hele reeks oefeningen, opgedeeld in enkele handige categorieën. Er zijn modules over migratie en mensenrechten, migratie en arbeid, over migratie en holebi rechten, maar ook over het transformeren van conflicten en leiderschap van vrouwen. Waarschuwing: het boek is geschreven in en voor een Amerikaanse context. Dat maakt dat voor sommige oefeningen een vertaalslag nodig. België is immers de VS niet en de achtergrond van de hoofdstroom aan vluchtelingen is ook anders.

 

 

 

 

 

Borderlands_La_Frontera_(Anzaldua_book) Borderlands / La Frontera (Gloria Anzaldúa)

In kritische tradities en post-koloniale studies is dit boeken intussen een klassier. Een bespreking volgt in de week van 22 februari.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Towards Collective Liberation (Crass) Towards Collective Liberation (Chris Crass)

 Een zeer mooie inleiding op grassroots organizing. Een bespreking volgt in de week van 22 februari.