You are here:

Artistes d’Espoir

LABO’s theaterwerkgroep gaat door het leven onder de naam Artistes d’Espoir. Deze theatergroep wil ongedocumenteerde burgers de kans geven hun verhaal te vertellen en kunst te gebruiken in hun strijd voor gelijke rechten. Momenteel werkt de groep aan een nieuwe voorstelling. 

De vorige productie “The World Cup of Shame” werd geboren na de hongerstaking in de zomer van 2021 in de Begijnhofkerk te Brussel door mensen zonder wettige verblijfsdocumenten. De ex-hongerstakers waren teleurgesteld in de houding van de overheid, die ondanks dat ze hier al jaren leven, werken en deel zijn van de samenleving, hen niet erkent in de vorm van verblijfsdocumenten.Vanuit dit gevoel vonden ze een nieuwe vorm van strijd in het theater: ze creëerden een kans om hun stem op een andere manier te laten horen, met de focus op verbinding tussen de acteurs en het publiek.

“The World Cup of Shame” toonde het publiek een voetbalwedstrijd tussen Qatar en België, waarbij de arbeidsomstandigheden van migranten in beide landen tegen elkaar worden afgemeten. Rechtvaardigheid, waardigheid en de strijd tegen uitbuiting zijn waarden die de rode draad vormen doorheen dit stuk. De spelers verbeelden ook de redenen waarom ze in hongerstaking gingen. Hun emoties van twijfel, wantrouwen en teleurstelling goten ze poëtisch in een verhaal met monologen, maar ook beweging en dans.

Artistes d’Espoir neemt zelf de micro in handen. Ze breken zo de tendens van “praten over” en verschuiven de setting voor het publiek naar “luisteren naar” en “praten met”. De mensen die bijna nooit gehoord worden, nemen nu plaats in. Vanuit de schaduw stappen ze op het podium, meteen de meest zichtbare plek.

Je kan Artistes d’Espoir ook boeken voor een voorstelling en/of een gesprek in jouw organisatie of school!

Heb je vragen of interesse? Mail naar matilde@labovzw.be