You are here:

Campagnewerking

LABO gelooft in de sterkte van community organising. Daarbij verenigen we kritische mensen rond een maatschappelijk en/of structureel probleem om via actie- en campagnewerk en coalitievorming het beleid te beïnvloeden en toe te werken naar sociale verandering.


Campagne: Recht op protest

Protest is een mensenrecht, geen misdaad. Desondanks worden activisten regelmatig bestookt met GAS-boetes in Gent, maar ook in andere steden. Geen kritisch burgerschap mogelijk zonder het recht op protest, daarom komt LABO op straat om aandacht te vragen voor dit thema en het bestuur te vragen geen boetes te geven aan burgers die hun stem laten horen. We organiseerden in december 2023 “een betoging zonder toelating voor betogen zonder toelating.” En niet alleen onze activistische vrijheden worden aangevallen, ook de vakbonden staan onder druk. LABO verklaarde zich solidair en was aanwezig bij het protest in Gent. 

Wij gaan door met de strijd! Doe je mee? Laat iets weten aan peterpaul@labovzw.be

Lees hier de opiniestukken van onze collega Peter Paul:

Protest: faciliteren of criminaliseren?– DeWereldMorgen

 

Campagne: Energiearmoede

In theorie is kwalitatief wonen een recht. In praktijk zien we echter dat de toegang tot dit recht sterk afhangt van de middelen waarover mensen beschikken. Om je huis energiezuinig te maken, heb je namelijk eerst voldoende centjes nodig of wordt je overgelaten aan de welwillendheid van je huisbaas. In Vlaanderen moeten alle woningen verplicht energielabel A hebben om de doelstelling van een CO2 neutrale maatschappij te halen. Op zich een mooi streven, maar de overheid biedt geen structurele oplossingen waarbij iedereen, los van economisch vermogen, kan leven in een energievriendelijke en kwalitatieve woning. De individuele maatregelen die ontoegankelijk, onbetaalbaar en afgestemd op eigenaars zijn, duwen gezinnen met financiële moeilijkheden enkel dieper de punt in. Wie niet beschikt over middelen om te investeren in isolatie, zonnepanelen, … ziet hun energierekening enkel hoger de lucht in gaan. Deze vicieuze cirkel duwt mensen in (energie)armoede. 

Labo vzw is verontwaardigd door deze problematiek en besliste hierrond een campagne op te zetten. Met deze campagne willen we druk zetten op het beleid. Dat willen we echter niet doen door zelf het hoogste woord te voeren, maar net door onze visie op kritisch burgerschap en onze methodes van politiserend werken in te zetten en bottum-up te werken. 

De komende maanden wil labo inzetten op dit thema. Heb je interesse om mee te werken of mee na te denken over de campagne? Laat het ons weten via matilde@labovzw.be

Aankomende activiteiten

There is no Event

Afgelopen activiteiten

There is no Event