You are here:

Kritische burgers in de spotlights: Code Rood

311005893_549035737248935_3271442924605777042_n

Goed voorbeeld doet goed volgen. LABO brengt daarom de komende maanden een aantal inspirerende voorbeelden van kritisch burgerschap onder de aandacht. Vandaag: Code Rood.

Code Rood is een brede coalitie van burgers, actiegroepen en organisaties die vinden dat het systeem op de schop moet. Greenpeace, Grootouders voor het Klimaat, Youth for Climate, Extinction Rebellion, Vredesactie, Tegengas, LABO vzw en nog veel meer groepen slaan de handen ineen en roepen op tot een maatschappelijke ommezwaai. 

De laatste jaren zijn de gevolgen van klimaatverandering door niemand nog te ontkennen. Droogtes, orkanen, hittegolven, overstromingen.. elke week worden we wel met onze neus op de feiten gedrukt. Tegelijkertijd wordt het door de oorlog in Oekraïne ook nog eens pijnlijk duidelijk hoe de handel in fossiele brandstoffen de zakken vult van criminele regimes. Daarnaast is het ook voor (bijna) iedereen duidelijk dat het onrechtvaardig is dat fossiele multinationals als TotalEnergies monsterwinsten boeken, terwijl veel gezinnen hun huis niet meer kunnen verwarmen vanwege een te hoge energiefactuur. Kortom: het systeem klopt niet. Tijd voor actie!

Code Rood kiest bewust voor de tactiek van burgerlijke ongehoorzaamheid. Massale acties van burgerlijke ongehoorzaamheid hebben in het verleden vaak positieve invloed gehad op grote veranderingen. Mensen kozen ervoor zich te verzetten en de wet te overtreden om samen vastberaden verandering te eisen, denk maar aan de Suffragettes, die streden voor vrouwenstemrecht, of de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. En nu gebruikt Code Rood dezelfde strategie om te strijden voor sociale- en klimaatrechtvaardigheid.

Tot dusverre de theorie. Maar hoe werkt zoiets dan in de praktijk? In plaats van een zeer gedetailleerde beschrijving, raden we aan deze video te bekijken, waarin een duidelijk beeld wordt geschetst van zowel de voorbereidingen, als van de dag zelf!

Meer info over Code Rood op de website.

Foto’s door Pieter Geens Photography.

 

There is no Event