You are here:

België wijst Leopold II de deur

20G VERKLEIND OP 30

Onder het motto ‘Decolonize Yourself’ (dekoloniseer jezelf) verbeterde onze actiewerkgroep verwijzingen naar het koloniale verleden van België in het straatbeeld. Tevreden, maar nog niet helemaal, doen we verder.

 

 

Acties

Het was een actie in twee hoofdstukken. Op 30 april vervingen we de straatnamen in Oostende, Brugge, Sint-Niklaas en Antwerpen. Foto's op Facebook.

In Gent volgde op 2 mei de klap op de vuurpijl met een actie in de Leopold II-laan die werd omgetoverd tot de Roger Casementstraat, gevolgd door een bezinning over dekolonisering bij ’t Moorken. Tag jezelf op FB.

LABO vzw organiseerde de Gentse actie tijdens de eerste – maar niet de laatste! – Dag van het Kritisch Burgerschap. Vind elkaar op FB.

 

Dekolonisering

Het persbericht naar aanleiding van de eerste actie.

Het ‘thema dekolonisering’ werd eerder dit jaar door onze werkgroep Sociale Actie naar voor geschoven als 1 van de thema’s om de komende tijd rond te werken. Het is dan ook een thema dat heel makkelijk te linken is aan kritisch (wereld)burgerschap. 

Het kolonialisme heeft een grote invloed gehad op het ontstaan van de moderne machtsverhoudingen en ook op onze manier om te kijken naar de wereld. Die invloed is bovendien geen verleden tijd. Nog steeds zien we hoe de wereld vaak vanuit een koloniale lens gelezen wordt.

 

Wat is er sindsdien nog gebeurd? Doen we verder (video blog)? Laat een suggestie achter op ons Youtubekanaal.