« Alle Activiteiten

Dag van het Kritisch Burgerschap – 2 mei 2016

Begin:
02/05/2016
Category:
Door:
labo vzw
Email:
info@labovzw.be
Plaats:
Vormingplus
Adres:
Google Map
Reigerstraat 8, Gent, Belgium, 9000

Op 2 mei 2016 organiseren we de eerste Dag van het Kritisch Burgerschap. Met die themadag willen we bijdragen aan de ontwikkeling van een groeiende beweging van burgers die actief mee vorm geven aan een alternatieve samenleving. Die beweging bestaat uit een vaak informeel netwerk van burgers, actiegroepen en organisaties die begrippen als participatief werken, solidariteit en sociale actie nieuw leven inblazen. We brengen die dag graag burgers en kritische middenveldorganisaties samen om stil te staan bij de betekenis van kritisch burgerschap.

Banner kritisch burgerschap

16:00: Afspraak op het Maria-Hendrikaplein. Samen wandelen we naar de plek van actie.
17:00: Start dekolonisatie actie. Met woordkunstenaar Seckou Ouologuem! Einde voorzien rond 18u. (Meer info volgt! Wil je als individu of organisatie graag meedoen en blijf je graag op de hoogte van de actie? Registreer hier je emailadres: http://labovzw.be/registratie-dekoloniseringsactie/)
18:30: Openingsreceptie te Vormingplus Gent-Eeklo
19:00: Broodjesbuffet: lokaal, biologisch en vegetarisch/veganistisch (Schrijf je hier in als je wil mee eten: http://labovzw.be/inschrijving-broodjesbuffet-2-mei/)
19:30: Interactief avondprogramma Dag van het Kritisch Burgerschap

– Verwelkoming
– Spoken word met Shi Sha en Spitler
– Interactief cirkelgesprek met kritische wereldburgers – o.a. met Tijs Boelens (boer, medewerker Boerenforum)
Hanan Challouki (mede-oprichter Mvslim)
Anneleen Kenis (klimaatactiviste en onderzoekster)
Sarah Verhofstadt (bestuurder Vzw Humain)

Touria Aziz
– Muzikale ode aan Audre Lorde door Shishani
– Afsluiter: samen voor meer Kritisch Burgerschap in de samenleving 
– Drankje aan de bar

De timing van de dag is bewust gekozen. Sinds de oprichting van onze organisatie heeft 2 mei altijd een bijzondere betekenis gehad. Het is immers de dag waarop zowel Paulo Freire (in 1997) en Augusto Boal (in 2009) overleden zijn. Freire en Boal hun werk is niet alleen van essentieel belang voor de LABO aanpak, maar ze zijn mede grondleggers van het kritisch denken voor sociale verandering. Op 2 mei vieren we dat hun ideeën springlevend zijn en verder groeien binnen en buiten onze werking.

Voor ons omvat kritisch burgerschap verschillende aspecten, die ook op die dag aan bod moeten komen. De Dag van het Kritisch Burgerschap is meteen ook een prima gelegenheid om onze beweging aan de buitenwereld voor te stellen.

Met ondersteuning van VictoriaDeluxe Vzw en Vormingplus Gent-Eeklo.

iCal Import + Google Calendar