You are here:

Workshop Beweging en Gender – Diana Thielen

beeld_diana

beeld_diana

De feministische werkgroep binnen LABO nodigde op 15 oktober Diana Thielen uit om een workshop te geven rond beweging en gender. Met de werkgroep zijn we onder andere bezig genderdynamieken binnen de werkvormen van LABO onder de loep te nemen.

 

Sociaal laborante Meldy stelde voor te kijken naar hoe dat zit met beweging. Iets waar in 'Theater van de Onderdrukten' bijvoorbeeld veel gebruik van wordt gemaakt en waar het in haar ogen als iets neutraals wordt behandeld. De workshop van Diana had juist het doel deelnemers te laten ervaren dat beweging en anatomie helemaal niet neutraal zijn. 
Via contact improvisatie onderzochten de deelnemers in duo's hoe onze manier van bewegen verandert als we onze partner in een ander gender voorstellen. In het nagesprek hadden we het over hoe we in genderdiscussies vaak blijven hangen in de dichotomie man en vrouw. Het lijkt heel moeilijk iets daarbuiten voor te stellen. Dit was precies het moment waarop 'The Cyborg Manifesto' van Donna Haraway haar intrede deed. Een fantastische tekst en zeker de moeite waard om te lezen. Hierop volgde een opdracht waarbij we onze anatomie vanuit een ander perspectief bekeken. Er werden 5 lichaamsdelen uitgekozen en iedereen zocht naar woorden die je helemaal niet met dat lichaamsdeel associeert; bijvoorbeeld harige botten. Via beweging werden deze 'nieuwe' lichaamsdelen in vorm gebracht. 

Wil je meer weten over het werk van Diana Thielen check dan: https://www.movementactivism.com/


Enkele reacties van deelnemers:
Hannah
 "Mijn gendered body verkennen door middel van contact improvisatie en beweging. Hoe beweeg ik mezelf als ik me meer op het mannelijke of vrouwelijke eind van het spectrum bevind? Hoe benut je de ruimte dan? Een workshop die eigen (fysieke) ervaring voorop stelde op verbale reflectie, 'doen' meer dan 'denken'. 

Clara
"Als ik er nu terug aan denk kan ik amper geloven wat ik toen allemaal gedaan heb en wat bijna vanzelfsprekend leek. Veel gekronkeld en gek gedanst, maar het deed deugd!"
 

There is no Event