You are here:

The Art of Organising Hope – citytrip met een missie

170908_taooh_ster_002

In september bezochten we een week lang initiatieven in en om Londen. In het kader van het project The Art of Organising Hope, een samenwerkingsverband van Vlaamse organisaties en cultuurhuizen, deden we inspiratie op bij organisaties en actiegroepen die er werken aan een meer solidaire samenleving. Ontdek wie we bezochten en hoe ze hoop creëren in hun dagelijkse strijd!

In de laatste week van november volgens meer sfeer- en fotoverslagen, waarin we terugblikken op enkele boeiende momenten tijdens de reis.

Sporen van verzet en hoopvolle alternatieven op het kruispunt van klimaat, huisvesting en anti-racisme

Als jonge beweging moeten we het warm water niet uitvinden. In ons streven naar kritisch burgerschap dicht bij huis, doen we graag inspiratie op bij dichte en verre buren. Het project The Art of Organising hoop creëert die kans, door groepen uit te sturen naar alle hoeken van Europa. Het project wordt getrokken door Victoria Deluxe en volgend jaar volgen nog een voorstelling en een internationale conferentie in ons land.

Met een flinke delegatie vanuit LABO vzw, namen we het Verenigd Koninkrijk voor onze rekening. De focus van onze reis lag om praktische redenen op Londen, waar op zich al een hele microkosmos van boeiende projecten te ontdekken is.

We ontmoetten er groepen die werken rond klimaat, anti-racisme, ontwapenen, dekolonisering en huisvesting. Stuk voor stuk thema's die ons nauw aan het hart liggen. In sommige gevallen gaat het om stevig uitgebouwde organisaties, in andere om kleinere actiegroepen die volledig door vrijwillig engagement gedragen zijn, maar telkens gaat het om inspirerende voorbeelden.

Asad Rehman – War on Want & Friends of the Earth International

Asad Rehman strijdt al jaren in de frontlinies van meerdere strijden voor sociale en ecologische rechtvaardigheid. Hij noemt zichzelf een aarzelend 'milieu-activist' omdat hij als geen ander beseft hoe thema's als klimaat niet louter over een milieuprobleem gaan, maar even goed over andere vormen van sociaal onrecht gekoppeld aan racisme en klasse. Asad Rehman besteedt aandacht aan deze linken en verenigt verschillende zaken.

170908_taooh_ster_004

Welke klimaatbeweging hebben we vandaag nodig? Asad geeft een voorzet: "If we want to tackle climate change we need to do three things. We have to change the ways we use and produce energy, we need to use the amount of energy we use (…),  and we need to think about what we are doing in the rest of the world."

"For to long climate change was defined as an environmental issue. Of course it's not an environmental issue. It's fundamentally an issue of power, of inequality and of justice. The image of a polar bear on an ice berg created a depoliticised image of climate, which needed a technical answer. (…) First and foremost our fight has to be about how do we build the right kind of power. So the framing is very important. If you don't have justice and you don't have the global dimensions, you end up doing local side battles. Those are important but not in themselves transformative. We have to have a much bigger narrative. How do we bring racial and economic justice movements together in a more intersectional movement."

Asad over migratie: "There's no such thing as an economic migrants. (…) These are survival migrants. These are people who are being forced, because they have right to a dignified live and are denied that. What we've got to do as a climate movement and migrant justice movement, is we need to come together and put on a much strong narrative. That means unpacking and attacking this notion of what means a economic migrant. (…) We have to re-frame this and say: everyone has the right to a dignified life."

Radical Housing Network

Voor velen die nog nooit van de huizencrisis in het Verenigd Koninkrijk hoorden, kwam daar in juni 2017 verandering in. Met de brand in het Grenfell woonblok werd een zwarte bladzijde geschiedenis geschreven. De brand was niet alleen te vermijden, het was duidelijk dat er al jaren gespeeld wordt met de levens van een onderklasse van arme Britten, migranten en mensen zonder papieren. Het Radical Housing Network verenigt groepen die van onderop strijden voor sociale rechtvaardigheid binnen de woonarena en strijdt momenteel ook voor rechtvaardigheid voor de getroffenen van de Grenfell brand en hun nabestaanden.

Wretched of the Earth

Hoe representatief is een witte klimaatbeweging bij het vertolken van een stem voor klimaatrechtvaardigheid? Het Wretched of the Earth collectief verzamelt groepen en individuen uit diaspora gemeenschappen die samen een stem geven aan bevolkingsgroepen die strijden in de frontlinies van de strijd voor klimaatrechtvaardigheid. Hun roep om de klimaatbeweging te dekoloniseren bereikt stilaan ook het Europese vasteland.

De Wretched of the Earth schoppen ons een geweten en dagen meer gevestigde milieubewegingen uit met een radicale boodschap, geworteld in de dagelijkse realiteit van strijd gevoerd door gemeenschappen in het Zuiden. Hun boodschap is duidelijk: willen we klimaatrechtvaardigheid, dan moet er een eind komen aan 'CO2lonialism', een nieuwe vorm van kolonialisme waarbij het Westen haar economische groei genereert ten koste van de leefbaarheid elders op de wereld.

Hope Not Hate

Uiterst rechtse groepen die haatboodschappen verspreiden zitten niet alleen bij ons in de lift. Hope Not Hate verenigt mensen op zoek naar een hoopvol alternatief. Met een inspirerende strategie die grassroots 'community organizing' combineert met onderzoek naar rechtse groepen, willen ze werken aan een meer warme samenleving. Het organiseren van lokale gemeenschappen, met aandacht voor inclusief werken en het versterken van veerkracht, biedt een tegengewicht voor de verdeel-en-heers politiek van haatgroepen.

Stop the Arms Fair

Jaarlijks vindt in London een grote wapenbeurs plaats. En jaarlijks gaat die niet ongemerkt voorbij met dank aan heel wat activisten die deze op originele manier blokkeren.

Countering Colston

In Bristol verzet Countering Colston zich tegen de vereren van Colston, achter wiens lokale liefdadigheid een geschiedenis van slavenhandel in Afrika schuil gaat.

Collective Liberation Project

De groep 'Collective Liberation Project', gevestigd in Bristol, organiseert workshops rond wit privilege en witte suprematie. Ze dagen deelnemers uit kritische naar zichzelf, de samenleving en gevoerde narratieven te kijken, om zo nieuwe handelingsperspectieven te ontwikkelen die helpen om bondgenoot te zijn in de strijd tegen racisme en voor een meer inclusieve samenleving.

There is no Event