You are here:

Terugblik: vier dagen kritisch burgerschap versterken!

DSC07190klein probleemboom

Als deelnemers tevreden zijn, dan zijn wij het ook. We blikken graag terug op de succesvolle vierdaagse training voor trainers 'Kritisch Burgerschap Versterken' die we voor een eerste keer organiseerden. Gedurende vier dagen ondersteunden we de deelnemers bij het samenstellen van een rugzak vol inzichten en vaardigheden om in hun eigen context kritisch burgerschap te versterken.

DSC07102 klein (triangle of oppression) In de namiddagen sloten enkele extra deelnemers aan om aan losse modules deel te nemen. De eerste dag zoomden we in op 'onderdrukking' en 'privilege'. Aan de hand van een breed scala aan oefeningen verkenden we vormen van onderdrukking en hoe privilege vaak een keerzijde van de medaille is.

De tweede dag lag de nadruk op technieken voor kritische bewustwording, waarmee we aan de kern van ons werk raakten, gebaseerd op het emancipatorisch vormingswerk van Paulo Freire.  De deelnemers maakten kennis met verschillende werkvormen die ze kunnen inzetten om met groepen een probleem dieper te analyseren. Uit die analyse volgt een beter zicht op de echte oorzaken van een probleem en dus ook op mogelijke pistes voor verandering.

 

 

De T4T training was een ware mix van oefeningen, theorie en gevoelens. Er werd tijd genomen om de werkvormen actief uit te voeren en om zelf als deelnemer een oefening te faciliteren. Hierdoor is de drempel kleiner om deze zelf te gaan toepassen in eigen werkomgeving. Ik ben enorm dankbaar voor de fijne ervaring, heb zin om er zelf mee aan de slag te gaan en ik kijk al uit naar een volgende bijeenkomst! (Eleke, Kras Jeugdwerk vzw)

DSC07187klein krantentheaterDag drie van de training stond in het teken van sociale actie. Hoe ga je te werk als je een probleem echt wil aanpakken? Welke actievormen kunnen we inzetten? Hoe maken we ons activisme duurzaam? Doorheen de dag verzamelen we bagage die ons als burger-activist helpt om uitgerust te zijn voor een lange weg.

De laatste dag gebruikten we om de eindjes aan elkaar te knopen. Via oefening uit het verbindingswerk deelden we hoop en pijn in de wereld met elkaar. Deelnemers kregen die dag ook de kans zelf sessies in elkaar te steken.

 

 

 

DSC07272klein - verbindingswerk (dag 4) DSC07190klein probleemboom