You are here:

Terugblik op masterclasses met Hector Aristizábal

TO - Masterclass Hector

In samenwerking met U Move 4 Peace, Victoria DeluxeSering vzw en Amnesty International verzorgde LABO vzw het eerste weekend van mei een vierdaagse masterclass rond Theater van de Onderdrukten onder leiding van Hector Aristizábal, artistiek leider van Imaginaction. Gedurende deze periode genoten deelnemers van een intensieve training in ‘Tools of Imaginaction’ en ‘The Art of Jokering’.

Het waren vier rijk gevulde dagen. We maakten niet alleen kennis met Hectors geweldige arsenaal participatieve theatertechnieken, maar verdiepten ons ook in de helende kracht van rituelen en ontdekten talrijke ingrediënten die van pas komen bij onze zoektocht naar recepten voor sociale verandering. Hector liet ons ook zelf experimenteren met de kneepjes van het vak door ons als joker aan de slag te laten gaan.

Cops in the Head The Art of Jokering
 

 

 

 

(Foto links: Cops in the Head oefening, rechts: oefenen met jokeren)

 

De deelnemers werkten met hun eigen verhalen en vanuit persoonlijke ervaring. Vier dagen lang vormden we een kleine gemeenschap (of 'sudden village' in Hectors woorden) die met methodes als Rainbow of Desire, Cop in the Head, rituelen, storytelling en forumtheater aan de slag ging. Een van de sterkstes van Hector bestaat er in om in een minimum van tijd een sterke groepscontainer te creëren waarin een gemeenschap ontstaat die niet alleen samen werkt, maar ook samen groeit.

Op 2 mei herdachten we ook Paulo Freire en Augusto Boal, twee belangrijke inspiratiebronnen die LABO vzw gemeen heeft met Hector en veel van de deelnemers. Paulo Freire overleed op 2 mei 1997 en Augusto Boal exact 12 jaar later op 2 mei 2009, maar hun ideeën en inspiratie leven verder in ons werk!

TO - Masterclass HectorOp vrijdag- en zaterdagavond bracht Hector zijn voorstelling Nightwind in Victoria Deluxe en Sering vzw. Het stuk is een beklijvende getuigenis van zijn persoonlijke ervaringen met foltering in Colombia. Na afloop ging hij in interactie met het publiek om gevoelens van onmacht en pijn samen met het publiek te verwerken. Maar even goed om via een esthetische dialoog een constructief antwoord op de problematiek van foltering te formuleren. Voor velen een onvergetelijke ervaring!

 

 

Bedankt, Hector! En dank ook aan alle deelnemers die er een onvergetelijke ervaring van gemaakt hebben.

Groepsfoto Tools of Imaginaction Groepsfoto The Art of Jokering

 

 

 

 

Groepsfoto's – Links: Tools of Imaginaction, 1 & 2 mei 2014 | Rechts: The Art of Jokering, 3 & 4 mei 2014

There is no Event