You are here:

#SolidarityWithGaza – video

Solidariteitstheater voor Gaza (1)

Op 26 juli organiseerden we met ondersteuning van Gents ActiePlatform Palestina, Vrede vzw, Victoria Deluxe, U Move 4 Peace, Intal en Palestina Solidariteit een solidariteitsactie voor de bevolking in Gaza die toen voor de zoveelste keer zwaar onder vuur lag. 

Video met dank aan Delphine Biquet.

Hoe gaan we om met onderdrukking en blind geweld elders in de wereld? Wat betekent solidariteit vanop afstand en wat dan de waarde van die solidariteit? Geen makkelijke vragen. Met de oproep om op 26 juli te verzamelen om via beeldentheater onze verontwaardiging te uiten waren we ook niet van plan om makkelijke antwoorden te formuleren. Het was een experimentele ontdekkingsreis op het snijvlak van verontwaardiging en solidariteit.

Inge Neefs schreef een mooi stukje over de actie op haar blog op De Wereld Morgen. Wie erbij was die dag, die was getuige van de kracht van beeldentheater om uitdrukking te geven aan verontwaardiging en solidariteit.

Solidariteitstheater voor Gaza (2) Solidariteitstheater voor Gaza (1)

Jeroen Robbe (LABO vzw) begeleidde de actie: “De kracht van beeldentheater schuilt erin dat je opnieuw leert het lichaam aan te wenden als een middel tot expressie en dialoog." Wat onzegbaar is met woorden, kan je tonen in een beeld.

Door beeld en woord te combineren heb je een rijkere taal die ons in staat stelt om samen op zoek te gaan naar de wortels van problemen die we zien en om mogelijke oplossingen te verkennen. Augusto Boal, grondlegger van de gebruikte theatertechnieken, benadrukte altijd dat het niet voldoende is de realiteit te kennen, maar dat we die ook moeten veranderen. 

Theater kan helpen om onderdrukking om te buigen in bevrijding. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Van hieruit kunnen we geweld elders in de wereld niet rechtstreeks stoppen. Maar toch leefde bij heel wat deelnemers het gevoel dat we niet bij de pakken mogen blijven zitten. Dat stelt ons voor een belangrijke uitdaging: hoe kunnen we zelf een verschil maken, hoe klein dan ook? Wat kunnen wij doen dat verder reikt dan medeleven?

Foto's: Charis Bastin

 

There is no Event