You are here:

Sfeerverslag Kritisch Kafé

refugeeswelcome

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k5z5r7rl’ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”]
door Flor

We sloten 2019 af met een nieuw Kritisch Kafé. Het ging door op 19 december in het JNM-gebouw. De avond stond in het teken van migratie en solidariteit. Na de brand in het toekomstig asielcentrum van Bilzen en gezien het feit dat er weer een stijging is in het aantal mensen dat een oversteek wil wagen naar Europa, leek het ons belangrijk een boodschap van solidariteit de wereld in te sturen.

Deze boodschap werd ondersteund door twee fantastische sprekers die zich inzetten voor mensen op de vlucht. Lucie Blondé is vrijwillig actief geweest als arts in verschillende kampen op het Griekse eiland Lesbos. Zo hielp ze in kamp Moria en Kara Tepe. Ze vertelde ons over de zaken die ze meemaakte als Arts in zo’n kamp. We kwamen er al gauw achter dat er veel problematieken zijn binnen deze kampen waar wij in België nooit bij stil zouden staan, moest Lucie dit niet hebben verteld. Onderlinge conflicten, brand en een gebrek aan hygiëne zijn vaak voorkomend. Het is moeilijk voor te stellen in wat voor mensonwaardige toestanden deze mensen moeten zien te overleven. Lucie heeft nog steeds contact met mensen die daar verblijven of verbleven.

De andere spreekster, Habiba Boumaaza, studeerde in 2015 af aan de filmacademie van Antwerpen met een korte documentaire genaamd ‘Schipper mocht ik overvaren?’. Deze documentaire maakte ze met beelden die ze nam in verschillende kampen in Griekenland, Servië en Frankrijk. Deze ontroerende documentaire liet een grote indruk na. Het werd aangevuld met pakkende getuigenissen en verhalen van jongeren die op de vlucht zijn of waren. Habiba vroeg ons sjaals en andere kledij in te zamelen. Ze zorgt ervoor dat deze terecht komen in de kampen, waar er nog steeds nood is aan spullen om mensen warm te houden. Habiba zet zich dus ook nog steeds in voor mensen op de vlucht.

Aan de hand van data van onder andere de Verenigde Naties konden Lucie en Habiba enkele populistische uitspraken van politici over vluchtelingen ontkrachten. Zo stelde Theo Francken bijvoorbeeld dat ongeveer 80 procent van asielzoekers in België alleenstaande mannen zouden zijn. Volgens Fedasil zou dit aandeel slechts 38 procent bedragen.

Achteraf zaten we samen in een kring om onze gedachten uit te wisselen. Het was voor velen een confronterende avond geweest, een soort wake-up call voor mensen die vergeten waren dat deze problematiek er nog steeds is, ook al zien wij deze niet of amper zo diep in Fort Europa. Er werd nagedacht wat we kunnen doen en wat we niet kunnen doen voor mensen op de vlucht. Er werd ook stilgestaan bij de rol die de Europese Unie opneemt (of niet opneemt) bij deze crisis. Beleid speelt natuurlijk een rol in deze problematiek maar het is vaak niet constructief om hierop te focussen als solidaire kritische burger. Desalniettemin vertrokken we met een gevoel van hoop, dat er toch nog mensen zijn die zich rond dit thema bekommeren en inzetten. En vooral dat je zelf veel kleine dingen kan doen binnen je eigen omgeving om deze mensen te steunen. Al is het maar een gesprek aangaan met iemand op de vlucht, zo laat je zien dat deze mensen er niet alleen voorstaan.

Wij danken Habiba Boumaaza, Lucie Blondé en alle andere aanwezigen voor hun inspirationele bijdrage. 

Getuigenissen:

https://www.youtube.com/watch?v=dXExNv8RgEU&t=21s  –Schipper mocht ik over varen

https://www.youtube.com/channel/UCY_ouekjC-OucrwLj-DlZrg  -Verhalen van jongeren

habibaboumaaza.com – website Habiba

https://data2.unhcr.org/en/situations/mediterranean – weekly boat reports

https://www.theguardian.com/technology/2019/nov/22/sacha-baron-cohen-facebook-propaganda?fbclid=IwAR1y6LokE8gY74Ac0CCct2IOM1zghwORQgpeAKwjtcYCzcpWUbANaPywkG0 interview Sasha Baron Cohen
[/av_textblock]

There is no Event