You are here:

In beweging – lente 2016

DSC05916

Onze sociaal laboranten zitten niet stil. Er waren de voorbije maanden weer heel wat fijne activiteiten, zelf georganiseerd of in opdracht van andere organisaties. Een beknopt overzicht.

Een nieuwe thuis!
Ja, we zijn verhuisd! Sinds 1 april hebben we een vast stekje aan het Rerum Novarumplein 25 in Nieuw-Gent. We zijn er ingetrokken bij een vereniging waar armen het woord nemen, de Zuidpoort. Een heel fijne organisatie waar we eerder mee samenwerkten in het kader van de dag van verzet tegen armoede.

xtra solidarity!Solidariteit met vluchtelingen

De voorbije maanden staken we meermaals de handen uit de mouwen in solidariteit met vluchtelingen. We bezochten de de vluchtelingenkampen in Duinkerke en Calais en gingen mee de straat op in Gent. Wanneer overheden verstek geven, zijn het kritische burgers die de kracht van solidariteit tonen.

 
 
 
 
Kunst met een boodschap
In een fijne samenwerking met Broederlijk Delen en basisschool de Toverberg ondersteunden we een project van de Colombiaanse kunstenaar Jafeth Gomez. Samen met leerlingen en leraren van de Toverberg brachten we door middel van beeldentheater ideeën en gevoelens over de rechten van het kind in beeld. Het eindresultaat van deze samenwerking is een kleurrijke muurschildering in de inkomhal van de basisschool, samen geschilderd door Jafeth en de leerlingen.

Inleiding op Paulo Freire aan KUL

Paulo Freire is terug van nooit weggeweest. Sociaal laborant Jeroen gaf aan studenten pedagogie van de Leuvense universiteit een inleiding tot het denken van Paulo Freire, auteur van Pedagogie van de Onderdrukten. De studenten mochten meteen ook proeven van de praktijk die we daaraan koppelen met een korte kennismaking met twee werkvormen: beeldentheater en de probleemboom.

Samen tegen racisme

Op vraag van Hand in Hand tegen Racisme werkten we een vormingstraject waarmee we in verschillende Vlaamse centrumsteden het draagvlak voor actie tegen racisme willen vergroten. De eerste sessie vond plaats in Oostende en werd ingericht door het FMDO.

Bijdrage aan BTC-cursus

De BTC-cyclus trekt jaarlijks heel wat cursisten die geïnteresseerd zijn in werk in de Derde Wereld. Wij gaven er een workshop van Verontwaardiging naar Actie.

Over de grens!

Letterlijk en figuurlijk gingen we over de grens, met onze eerste workshop in Nederland die volledig in het teken stond van 'grensdenken'. Hoe begrenst dat ons in ons menselijk potentieel? Wat ligt aan de basis van de dominante plaats die grenzen in ons leven innemen? En hoe overstijgen we het denken in grenzen? Het was een geslaagde vuurdoop voor deze nieuwe workshop die we binnenkort ook in Vlaanderen aanbieden.

Ondersteuning andere organisaties

Beweging maken doe je niet alleen. Daarom vinden we het steeds belangrijk om andere organisaties die bijdragen aan sociale verandering te ondersteunen vanuit onze expertise. De voorbije maanden stonden we onder meer in voor procesbegeleiding, gaven communicatietraining en inspireerden om verontwaardiging om te zetten in creatieve, sociale actie. En we ontmoetten daarbij heel boeiende mensen en organisaties zoals FOS Solidariteit, Vrede vzw, de cel Diversiteit en Gender van de Universiteit Gent en Uit De Marge.

apr 20