You are here:

Geslaagde dekoloniseringsactie in Gent

Ruim vijftig burgers en activisten hebben op 17 januari samen de Leopold II-laan omgedoopt in de Lumumba-laan. Aan het Koninging Maria Hendrikaplein verzamelde de groep zich bij een warme kop soep en brood, voorzien door de mobiele actiekeuken van Kokkerellen. Spandoeken werden ontrold en met een heuse 'light brigade' schitterde de leuze 'decolonize' de winteravond tegemoet.

Lang niet iedereen is vertrouwd met een van de donkerste bladzijden uit onze geschiedenis, dus werden ook heel wat flyers uitgedeeld aan voorbijgangers. Tegen 19u kwam de groep in beweging, om in een korte optocht richting de Leopold II-laan te gaan. De leuzen 'De-De-Decolonise, Decolonise Together' en 'No justice, no peace. Decolonise the streets' vulden even de straten.

Aangekomen aan de Leopold II-laan werd de oude en beladen naam van die straat overplakt met een nieuwe naam die de stad meteen upgrade voor post-koloniale tijden. Maar we beseffen het belang van geschiedenis maar al te goed. Het zou onverstandig zijn de geschiedenis van het kolonialisme gewoon 'wit te wassen', dus werd ook een infopaneel geplaatst waarop uitleg stond bij de reden voor een nieuwe straatnaam. Dit bord is een schenking van de activisten aan stad Gent. Een schenking die gepaard gaat met een warme oproep om de naamswijziging ook permanent te maken.

Stephanie Collingwoode Williams schreef een gelegenheidsgedicht. Daarin vertelt ze over de straatnaambordjes die verwezen naar Leopold II het volgende: "De tijd waarin deze plaat hier onbevraagd hangt is voorbij. Die vervormde geschiedenis die zichzelf schrijft en herschrijft komt tot een eind. De tijd van afgehakte handen in verre, vreemde landen maakt plaats voor een ander verhaal. Het verhaal waarin een moordenaar een moordenaar is, zijn slachtoffers een naam krijgen en echte helden benoemd worden."

Ook Liesbeth putte uit haar eigen ervaring met koloniaal denken vandaag: "De koloniale tijd lijkt soms wel erg lang geleden. We leren hierover ook er weinig op school. Ik ben geen historicus en weet zelf veel te weinig over wat de Belgen allemaal in landen als Congo hebben uitgespookt. Maar laat dat nu net het probleem zijn. We begrijpen onze geschiedenis onvoldoende en zien de link te weinig met hoe de wereld er vandaag uitziet."

Het was een rode lijn doorheen de actie: de overtuiging dat dit meer is dan een symbooldossier uit het verleden. Het beseft groeit dat we onmogelijk de uitdagingen van vandaag op een rechtvaardige manier kunnen aanpakken, zonder het verleden te benoemen voor wat het was.

Stephanie CW voegde in haar gedicht nog toe waarom een verwijzing naar Lumumba een logische keuze is: "Lumumba betekent 'mensen in beweging', zijn beweging was er een die strijdde voor gelijkheid, tegen onderdrukking en voor kritisch burgerschap. Dezelfde strijd die ons vandaag samen brengt."