You are here:

Geen EU-geld voor wapenhandelaars! No EU money for arms dealers! (video)

30257295113_a9247bdfc4_z2

Na dagen van gietende regen, verbaasde donderdagochtend 10 november met een stralende zon. Het was een ochtend waarop mensen van over heel Belgie, Nederland en Engeland op ontieglijk vroege uren hun weg vonden naar hartje Brussel. Vredesactie (en Agir Pour La Paix) organiseerden daar een grote, grootse en directe actie tegen de EDA-conferentie.

3,5 miljard euro belastinggeld

De EDA (Europees Defensie Agentschap) is een officiële  Europese instantie die niet veel meer doet dan de schoenen poetsen en naar de pijpen dansen van de wapenindustrie. Op 10 november organiseerde de EDA een conferentie in het Europese Charlemagnegebouw,  een ontmoeting van mensen in nette pakken (CEO's van wapenbedrijven, buitenlandminsters van de hele EU) over smerige deals.

Wist jij al dat het plan van de EU is om 3,5 miljard belastinggeld rechtstreeks te laten vloeien naar de wapenindustrie, om onderzoek te doen naar 'betere', 'efficiëntere' … wapens? Hoog tijd om daar resoluut nee te tegen te zeggen!

 

 

Geweldloze directe actie

Vredesactie trainde vooraf meer dan 100 actievoerders. Bussen, treinen en metro's transporteerden hen in een breinbrekend gidsparcours ter plekke. Ze blokkeerden efficiënt en onverzettelijk ingangen geblokkeerd met linten, massale zitblokkades (sit-in's) en lock-ons (waarbij men zich vastketend). Confetti en slingers zorgden voor het nodige fungehalte.  Uiteindelijk werd er niemand gearresteerd en afsluiten gebeurde toepasselijk met een collectieve die-in.

De aftermovie werd massaal verspreid:

 

Mission accomplished
⦁    Doel : de wapenbeurs verstoren
⦁    Opzet:  geslaagd!

 

Vredesactie vzw koppelt haar pacifistische visie aan directe actie. Omdat je verontwaardiging uiten met enkel woorden niet genoeg is.