Nog ruim een week tot onze tweede Dag van het Kritisch Burgerschap. Het belooft een inspirerende dag te worden met boeiende sprekers en wervende acts. Maar vooral: een dag waarop jouw inbreng niet mag ontbreken. Want samen buigen we ons over enkele belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Hoe maken we een transitie van een klimaatcrisis naar klimaatrechtvaardigheid? Hoe bestrijden we armoede in al haar facetten en met oog voor de structurele mechanismen die haar versterken? Welke strategieën hebben we nodig om verzet te bieden tegen een islamofoob discours en het steeds sterkere grensdenken dat solidariteit ondermijnt?
Inschrijven en verspreiden!
Lees hier meer over het programma. Er is ook een facebook event waar dagelijks updates en interessante artikels in voorbereiding van 2 mei gedeeld worden. Nodig je ook jouw vrienden en collega's uit?
Inschrijving voor de dag doe je via dit formulier. Deelname is gratis, maar er is op de dag zelf gelegenheid om een vrije bijdrage te doen om te helpen de kosten te dragen en ons werk in de toekomst te ondersteunen.
Drie prangende maatschappelijke uitdagingen
- Van Klimaatcrisis naar Klimaatrechtvaardigheid
De klimaatcrisis is niet louter een 'milieuprobleem'. Het is ook een sociale crisis. Klimaatverandering is ook geen probleem van de toekomst, maar een harde realiteit voor meer en meer mensen, voornamelijk in het globale Zuiden. Hoe kunnen we bouwen aan een beweging voor klimaatrechtvaardigheid die deze realiteit omarmt?
Met een voorzet door Natasja Meersman (Climaxi) en Mohamed Barrie.
- Armoedebestrijding
Er zijn veel vormen van armoede en vaak wordt het onrecht van armoede versterkt door andere vormen van discriminatie. Effectief verzet tegen armoede kan enkel door de complexiteit van de mechanismen die armoede creëren en versterken te begrijpen. En zonder kruispuntdenken mis je heel wat noodzakelijke factoren.
Met een voorzet door Ikrame Kastit (Uit De Marge) en Anissa Albdiouni (Minderhedenforum).
- Islamofobie, nieuw-rechts en grensdenken
Er zijn veel vormen van racisme. Racisme gedreven door islamofobie is vandaag heel prominent aanwezig. Bovendien wordt dit racisme mee vesterkt door een nieuw rechts discours dat steeds hogere muren opwerpt rond Europa. Een grensdenken dat tegelijk de angst voedt en de mensenrechten van vele vluchtelingen bedreigt.
Met een voorzet door Thomas Decreus (auteur Dit is Morgen) en Marius Dekeyzer (Hand in Hand tegen Racisme)
Bondgenoot worden: werken aan collectieve bevrijding!
Als we inzien hoe verschillende deelstrijden tegen discriminatie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, dan groeit ook het verlangen om die strijden met elkaar te verbinden. Dat is ook noodzakelijk willen we op een effectieve manier het probleem bij de wortels aanpakken en stappen vooruit zetten naar een solidaire samenleving. Het is echter een illusie om te denken dat je in elke strijd in de frontlinie kan voeren. Bovendien bepaalt je positie mee welke strijd tegen discriminatie een centrale plek krijgt op jouw levenspad. Dat sluit niet uit dat je die strijd actief gaat linken aan andere strijden. Daarover gaat onze avondsessie: vanuit kruispuntdenken betere bondgenoten worden in elkaars strijd.
Kruispuntdenken?!
Kruispuntdenken of intersectionaliteit is een benadering die aandacht vraagt voor de manier waarop verschillende vormen van discriminatie of onderdrukking aan elkaar gelinkt zijn en elkaar ook kunnen versterken. Een van de grondleggers van de benadering is Kimberlé Crenshaw, een Amerikaanse juriste, die vaststelde hoe er in een rechtszaak geen inzicht was in de specifieke positie van zwarte vrouwen, die anders is dan die van zowel zwarte mannen als die van witte vrouwen. Het samenspel van verschillende factoren gelinkt aan identiteit (gender, etnisch-culturele afkomst, klasse, gezondheid, leeftijd) geven je een specifieke positie in de samenleving waarbij verschillende privileges of net vormen van discriminatie komen kijken.
Kruispuntdenken in de praktijk brengen gaat voor ons echter om meer dan alleen een spel van posities. Het gaat ook over het inzicht dat de strijd tegen verschillende vormen van discriminatie moet gecombineerd worden. Zoals de zwarte feministe Audre Lorde aangaf: omdat onze levens niet over één thema gaan, kan onze strijd ook niet tot één thema beperkt worden.