You are here:

LABO vzw uit de startblokken!

_MG_1353

LABO vzw uit de startblokken!

Een sfeerverslag van de lancering op 26 april 2013

Onthulling van het logo

Op 25 april was het eindelijk zo ver: dan lanceerden we LABO vzw samen met ruim 70 sympathisanten. Het werd een geslaagde lanceringsavond waarin de aanwezigen alvast konden proeven van wat LABO vzw in haar mars heeft. Tijdens de lancering onthulden we het logo en toonden een preview van deze website. Was je er niet bij maar wil je toch graag weten hoe we deelnemers lieten proeven van onze methodieken, dan lees je hieronder verder!

 

[pirenko_blockquote bf_author=”” author=”Liesbeth Vandenbossche”]De lancering van LABO vzw bracht een gevoel met zich mee dat zich uitte in de openheid en het enthousiasme van de participanten. Het hing in de lucht: dit wordt iets bijzonders. Noem het sociaal bewegen, of meer nog: sociaal ageren, waar LABO vzw voor staat: Leren, Ageren, Bewegen en Organiseren. Exact wat er op til staat, me dunkt. [/pirenko_blockquote]

De avond begon met een vooruitblik. LABO vzw hoopt vooral veel workshops te geven die bestaande initiatieven helpen zichzelf te verdiepen en versterken. Een organisatie waarbij vertrekken bij de leefwereld, kennis en ervaring van deelnemers centraal staat, die is weinig gebaat bij lange speeches waarin de initiatiefnemers hun visie op de wereld uiteenzetten. Want hoe denken de andere aanwezigen over de wereld? Wat moet er voor hen anders en hoe kan dat? Dat is wat ons interesseerde, want daarop bouwen we graag verder met onze vzw.

 

Op de lancering kwam het er dus niet enkel op aan onze eigen werking voor te stellen, maar ook input en feedback van de enthousiaste deelnemers te vergaren. Zo gezegd, zo gedaan. De genodigden kregen op voorhand de vraag om een krantenartikel, gelinkt aan het thema van de crisis uit te knippen. We hadden zelf nog een grote stapel kranten mee, waarin de zoektocht kon verder gezet worden. De artikels kregen allemaal een plaatsje in een crisisweerbericht. Niet meer dan een opwarmertje, zo zou al snel blijken.

De aanwezigen werden meteen aan het werk gezet. We lieten hen in paren telkens reflecteren over enkele vragen die we telkens verbonden aan een van de steunpilaren waarrond we willen werken: leren, ageren, bewegen en organiseren. Nadien kreeg iedereen de kans het belangrijkste idee of inzicht dat hij uit die dialogen wou oppikken allemaal netjes een plekje aan de muur te geven.

 

[pirenko_blockquote bf_author=”” author=”Eva De Haan”]Ik vind LABO een mooi initiatief! Wat mij vooral bijblijft van deze avond is dat de initiatiefnemers mensen oproepen om een dialoog aan te blijven gaan: zonder dialoog zet men elkaar vast en is er geen verandering mogelijk, terwijl kritisch blijven denken en de mogelijkheid tot verandering juist zo belangrijk zijn. De theatermethode ‘Theater van de Onderdrukten’ van Augusto Boal is hier volgens mij een ideaal instrument voor; Ik ben benieuwd op welke manieren LABO vzw hier gebruik van zal maken![/pirenko_blockquote]

Dan was het tijd om terug te keren naar het crisisweerbericht. We vroegen enkele deelnemers om voor te lezen uit hun krantenartikel en ronselden Chinese vrijwilligers om enkele begrippen uit te beelden die we uit de artikels lichtten. Een eenvoudige oefening waarmee we kort de kracht illustreerden die beeldentheater heeft om vage begrippen tot leven te brengen. Wie LABO vzw een beetje volgt, zal gaandeweg nog veel meer mogelijkheden en toepassingen van beeldentheater ontdekken.

 

De sfeer zat er intussen goed in, als het moment van de waarheid was aangebroken. Oprichters Jeroen Robbe en Pieter Baets onthulden het logo na een korte toelichting van de doelstellingen van de organisatie. Daarin lag de klemtoon op het belang van een alternatieve pedagogische benadering, die vertrekt bij de noden en kennis van wie deelneemt aan een bepaalde workshop, project of traject. De nadruk ligt op een collectief leerproces. Een kritische dialoog is hierbij niet alleen sociaal wenselijk omdat het een meer democratische benadering is, het is ook de enige methode die deelnemers nuttige kennis oplevert die hen individueel versterkt en de sleutels tot broodnodige verandering in handen heeft.

 

[pirenko_blockquote bf_author=”” author=”Rafa Grinfeld”]Interessante, leerrijke en plezierige avond in Gent, de moeite waard om me te verplaatsen van Antwerpen naar Gent. Een nieuw avontuur is begonnen, de ruimte voor meer dialoog en bewustwording opengebroken. En iedereen daar walsend op de donkere, sfeervolle muziek van Kiss the anus of a black cat.. wie had dat verwacht? [/pirenko_blockquote]

 

De avond werd afgesloten met een optreden van Stef Irritant van Kiss the Anus of a Black Cat. Stef kreeg de hele zaal mee met een overtuigend gebrachte set. Daarna werd nog even nagepraat, tot ook de laatste aanwezigen waaronder het team van LABO vzw met een tevreden gevoel huiswaarts keerden.

 

O ja, we stuurden de aanwezigen niet met lege handen na huis. Omdat we bij LABO vzw niet vies zijn van een sociaal experiment, kregen alle deelnemers een proefbuisje mee naar huis. In dat proefbuisje: een bijenzaadmengeling en… Een recept voor een zaadbom. Guerilla tuiniers aller landen, verenigt u!