LABO vzw biedt een uitgebreid aanbod aan workshops en vormingen die gericht zijn op het versterken van de communicatie binnen en buiten organisaties. De workshops leren deelnemers technieken aan om op een andere manier te communiceren en kunnen interessant zijn voor actiegroepen, bedrijven, scholen en andere organisaties. Met deze workshops wil LABO vzw de participatie van burgers in de samenleving verhogen en samenwerking bevorderen. Er zijn verschillende thematische workshops beschikbaar, maar het is ook mogelijk om een workshop op maat van de groep aan te vragen.
Vorming: Een boodschap die aankomt (extern)
Communicatie is onvermijdelijk. We sturen altijd communicatieve signalen uit, maar dat betekent niet altijd dat onze boodschap goed ontvangen wordt door de juiste mensen. Een efficiënte communicatie is essentieel voor iedereen die verandering wil bewerkstelligen. Er zit meer kracht in je boodschap dan je denkt!
Vorming: Communiceren met pers en media (extern)
Veel organisaties denken dat alleen het omgaan met de media deel uitmaakt van een strategisch communicatieplan. Echter, er is veel meer aan de hand. Voor een goede communicatiestrategie is het belangrijk om te weten hoe je de pers kan bespelen. Hierbij kijken we wat er voor de journalist belangrijk is en welke prioriteiten jij hebt. In de praktijk gaan we verder met het schrijven van een goed persbericht en leren de deelnemers hoe ze voor de camera moeten spreken.
Vorming: Vergadertechnieken (intern)
Verbeter je vergaderingen met deze communicatie-workshop! Geniet van een leuke, efficiënte en snelle vergadering met eenvoudige technieken en tips. Voorbereiding, opvolging, agendering en verslaggeving zijn zaken die worden behandeld in deze nuttige workshop. Vergeet niet om je hele team erbij te betrekken, zodat iedereen de technieken kan toepassen en je vergaderingen nog beter worden!
Vorming: Interne democratie en besluitvorming: systemen en technieken (intern)
Bij LABO vzw zien we de meerwaarde van werken met consensus. Deze methode stelt ons in staat om op een democratische en laagdrempelige manier tot beslissingen te komen. Door handsignalen en consensus gericht beslissingen nemen, verloopt de bijeenkomst efficiënter en sneller en is deze tevens inclusiever en oplossingsgericht. Hierdoor krijgen zowel luide roepers als stille waters een evenwaardige plek in het overleg. We geloven dat het gebruik van consensus besluitvorming een meerwaarde biedt binnen sociale bewegingen of actiegroepen.
Vorming: Feedback en actiefluisteren (intern)
Leiderschap en kritische reflectie is een workshop over actief luisteren, feedback en interactie. Wanneer een (actie)groep een doel voor ogen heeft, smijt iedereen zich volop in de strijd voor rechtvaardigheid. Maar wat komt daarna? Meteen op naar het volgende of toch even tijd maken om stil te staan en bij te leren? In deze workshop kiezen we voor dat laatste.
De workshop “Actief luisteren en feedback” is bedoeld om deelnemers te helpen hun communicatieve vaardigheden te verbeteren, vooral in de context van het geven en ontvangen van feedback. Tijdens de workshop wordt er aandacht besteed aan actief luisteren, wat betekent dat de luisteraar zich volledig concentreert op wat de spreker zegt en probeert te begrijpen wat er bedoeld wordt, zonder daarbij te oordelen of te onderbreken.
Deelnemers leren ook hoe ze effectief feedback kunnen geven door te focussen op specifiek gedrag, het geven van concrete voorbeelden en het geven van suggesties voor verbetering. Ze leren ook hoe ze feedback kunnen ontvangen en hier constructief mee om kunnen gaan, door het stellen van vragen, het erkennen van de feedback en het bepalen van concrete stappen om zichzelf te verbeteren.
Er worden verschillende technieken gebruikt tijdens de workshop, zoals rollenspellen, discussies en oefeningen waarbij deelnemers feedback geven en ontvangen. Het doel is om deelnemers de vaardigheden en het vertrouwen te geven die ze nodig hebben om effectief te communiceren en constructieve feedback te geven en ontvangen in verschillende situaties, zoals op de werkplek, in relaties en in het dagelijks leven.
Vorming: Online faciliteren
Wil je vergaderingen, workshops, trainingen of andere bijeenkomsten online organiseren en begeleiden? Tijdens deze workshop leer je verschillende technieken en tools om effectief te kunnen faciliteren op afstand en leer je hoe je een interactieve en boeiende online sessie kunt creëren.
De workshop begint met een introductie tot online facilitatie en de verschillende uitdagingen die hierbij komen kijken. Vervolgens leer je hoe je een effectieve online agenda opstelt en hoe je deze kunt communiceren met de deelnemers. Ook komen verschillende methodes van online communicatie en interactie aan bod, zoals chat, break-out rooms, whiteboards, polls en quizzes.
Daarnaast wordt er ingegaan op hoe je de aandacht van deelnemers vasthoudt en hoe je een veilige en respectvolle online omgeving kunt creëren.
Kortom, de workshop “Online Faciliteren” biedt een waardevolle training voor iedereen die online bijeenkomsten wil organiseren en begeleiden op een creatieve manier.