LABO vzw biedt verschillende thematische workshops aan gericht op het versterken van zowel de interne als de externe communicatie van je organisatie. Daarnaast voorzien we in een breed aanbod van vormingen die deelnemers technieken leren om op een andere manier te gaan communiceren. Interessant voor actiegroepen die willen overtuigen, organisaties (of bedrijven) die hun participanten of werknemers intenser willen betrekken of scholen die hun leerlingen belangrijke sociale communicatievaardigheden willen bijbrengen. Zoals bij al onze vormingen, wil LABO vzw ook met deze communicatie workshops de participatie van burgers in de samenleving verhogen en samenwerking bevorderen. Hieronder een greep uit ons aanbod. Een workshop op maat van uw groep is mogelijk op aanvraag.
Communicatietrainingen
Strategische Communicatie (1) Een boodschap die aankomt!
Strategische Communicatie (2) Echo's van verandering
Strategische Communicatie (3) Werken met pers en media
Retoriek voor wereldversleutelaars
Interne democratie en besluitvorming: systemen en technieken
Communicatiecyclus
Strategische Communicatie (1) Een boodschap die aankomt!
Je kan onmogelijk niet communiceren. We zenden altijd communicatieve boodschappen uit. Dat wil niet zeggen dat onze boodschap altijd aankomt en nog minder dat we er de juiste ontvangers mee bereiken. Een goede communicatie is van het grootste belang voor iedereen die streeft naar verandering.
Er zit meer in je boodschap dan je denkt!
Strategische Communicatie (2) Echo's van verandering
Als je droomt van sociale verandering, toon je dan ook sociale verandering? In deze verdiepende vorming ligt de nadruk op communicatie die belichaamt waar je voor staat. Op die manier maak je ook werk van profilering.
Centraal staat de kracht van het verhaal. Verhalen zijn een bindmiddel die macht consolideren. Dit geldt zowel voor macht van bovenaf als tegenmacht van onderop. Ieder maatschappelijk debat wordt gekleurd door een dominant narratief. Hier leer je hoe verhalen te ontleden en een discussie een nieuw kader en dus nieuwe richting te geven met jouw verhaal.
We staan stil bij creatieve communicatietechnieken en hebben aandacht voor het inzetten van communicatie bij het uitbouwen van netwerken die mee verandering mogelijk maken. We staan ook stil bij hoe een actie je communicatie kracht kan bijzetten. Action speaks louder than words!
Strategische Communicatie (3) Werken met pers en media
Veel organisaties verwarren strategisch communiceren met perswerk. Strategisch communiceren omvat nochtans veel meer dan hoe je omgaat met de media. Toch is een persstrategie ondergeschikt aan een goede communicatiestrategie. Eens je die hebt, is de tijd aangebroken om stil te staan bij de vraag hoe je de pers kan bespelen.
We gaan na wat voor de journalist belangrijk is en wat jouw prioriteiten zijn. In praktische oefeningen staan we stil bij een goed persbericht en krijgt iedereen de kans voor een camera te spreken.
Retoriek voor wereldversleuteraars
Hoe presenteer je jouw argumenten op een krachtige en geloofwaardige manier? Op welke manier kan je in een debat de bovenhand halen? Wanneer zet je jouw doorslaggevend argument in? En hoe maak je eigenlijk het best connectie met het publiek? Als je met deze vragen zit, dan is deze workshopreeks iets voor jou.
Retoriek is de kunst van het overtuigen. Stapsgewijs verkennen we de theorie en de praktijk van het redenaarschap. Met veel praktische oefeningen ondersteunen we jou om niet alleen vrienden en familie, maar ook buitenstaanders te overtuigen dat het anders kan. Met als enige wapen het woord in al haar veelzijdigheid. Zowel retoriek in het geschreven als in het gesproken woord komen aan bod.
Vergadertechnieken
Vergaderingen hoeven helemaal niet saai of langdradig te zijn. Integendeel, met enkele eenvoudige communicatietechnieken wordt je vergadering in een handomdraai een stuk efficiënter, sneller en een heel pak leuker om te volgen. Gedaan met eindeloze discussies, te veel herhalingen of onevenwichtige participatie in je team. Een goede voorbereiding én opvolging zijn minstens even belangrijk, dus ook agendering en verslaggeving staan op de agenda van deze nuttige workshop voor jouw organisatie.
Let wel, deze workshop is geen wondermiddel, het blijft van belang dat iedereen in je team actief deze communicatietechnieken toepast. Dus nodig alvast je hele team uit om deel te nemen aan deze workshop!
Interne democratie en besluitvorming: systemen en technieken
Bij LABO vzw geloven we in de meerwaarde van werken met consensus. Maar wat betekent dat en wanneer is het een goed idee? Binnen heel wat sociale bewegingen of actiegroepen is consensus besluitvorming al langer ingeburgerd. Maar voor de meeste mensen klinkt het begrip nog onbekend in de oren. Met handsignalen kan je in groep snel en eenvoudig overleggen en op een laagdrempelige en democratische manier tot beslissingen komen. Via de consensusmethode kan dat zelfs op een manier dat zowat iedereen akkoord gaat. Hierdoor hoef je niet de gewoonlijke meerderheidsstemming te houden waardoor altijd een kleine groep in de kou blijft staan. Handsignalen en consensus gericht beslissingen nemen, bevordert de efficiëntie van je bijeenkomst en doet ze bovendien sneller, inclusiever en oplossingsgerichter verlopen. Zowel luide roepers als stille waters krijgen bovendien een evenwaardige plek in het overleg.
Interculturele communicatie
Beleidsmakers, scholen, bedrijven en organisaties hebben de mond vol van interculturaliteit en diversiteit. Toch blijkt dit in de praktijk geen sinecure. Nog maar weinig mensen in Vlaanderen hebben een vriend/in of familie afkomstig uit een andere cultuur of met een andere religie. Voor diegenen die wel in een diverse omgeving leven, weten vaak niet hoe hier mee om te gaan. Er heersen meer dan ooit veel onbegrip en vooroordelen tegenover elkaar.
Deze workshop vertrekt in eerste instantie vanuit de eigen leefwereld om hiermee de leefwereld van de ander te leren kennen. Het reikt concrete tools aan om op een creatieve manier om te gaan met diversiteit in je werk- en leefomgeving. Tot slot wil de workshop een actief pluralistische houding bevorderen en stimuleert het de deelnemers om diversiteit te omhelzen en zelfs te bewerkstelligen.
Geweldloze communicatie
In een workshop geweldloze communicatie gaan we na hoe misverstanden ontstaan en hoe een onschuldige discussie kan ontaarden in een pijnlijk conflict. We worden ons bewust van escalatiemechanismen die hiervoor verantwoordelijk zijn en leren hoe we hierop inbreken. Communicatieproblemen zorgen voor heel wat spanningen: tussen mensen (privé en professioneel), binnen organisaties en tussen jouw organisatie en een actor uit de buitenwereld.
Kiezen voor geweldloze communicatie is kiezen voor slimme communicatie: het leidt niet alleen tot minder kwetsingen, maar ook tot betere resultaten.
Ja, ik wil beter communiceren!