You are here:

Verslag Circle 4 Change over Veerkracht

Picture3

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k87h8ufx’ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”]

Verslag Circle 4 Change veerkracht –  21 februari

Op 21 februari vond onze Circle 4 Change rond emotionele veerkracht plaats. Robin en Femke van Feros, het Centrum voor natuurverbinding en sociale transformatie, faciliteerden de cirkel voor een 15-tal deelnemers. Gezien er ook niet-Nederlandstalige geïnteresseerden deelnamen, vond de C4C ditmaal in twee talen (Nederlands-Engels) plaats. Het werd een avond waarin  we ondergedompeld werden in het verbindingswerk van Joanna Macy en met concrete tools rond zelfzorg en collectieve zorg.

De deelnemers kregen eerst de tijd om te ‘landen’ en  elkaar op een rustig manier te leren kennen in de aanwezigheid van een rijkelijke tafel vol dadels, vers fruit, brood, spreads en thee. Om het ijs te breken speelden we ‘vriendjesbingo’,  waarbij we telkens een deelnemer moesten vinden waarvoor een specifieke uitspraak uit de bingo van toepassing was.

Na het openingsgedicht en een korte voorstelling van Feros en Labo begonnen we aan de cirkel. We stelden ons allen voor, specifieerden naar welke voornaamwoord we genoemd willen worden en vertelden elkaar aan de hand van het weer hoe we onszelf die avond, op dat specifieke moment voelden.

Vervolgens stapten we allen individueel door de ruimte op die manier dat alle hoeken van de zaal continu gevuld werden. Telkens wanneer de facilitatoren teken gaven,  stopten we en richtten we ons tot de persoon die op dat moment het dichtste bij was. In totaal kregen we 5 vragen rond de verschillende momenten wanneer en manieren waarop we dankbaar waren, die we met onze gesprekpartners deelden.  Het zorgde ervoor dat we ons comfortabeler en veiliger voelden met de andere onbekende deelnemers.

In de loop van de avond kregen we afwisselend individuele en collectieve oefeningen. Zo kregen we de opdracht om te tekenen hoe we onszelf voelen bij de staat van de wereld. Nadien werden we uitgenodigd om onze ervaringen te delen in de ‘Step with me if’-cirkel. : indien je je veilig genoeg voelde om iets te delen zette je een stap naar voor en zei je “Step with me if”, gevolgd door een uitspraak , bijvoorbeeld “… you sometimes feel frustrated by the borders our governments defend, build and make higher”.  Indien andere deelnemers hetzelfde voelden, zetten ze ook een stap naar voor. Dit creëerde een gevoel van solidariteit en het gevoel dat we niet alleen staan in onze onzekerheden en strijden.

Een andere oefening richtte de aandacht naar onze privileges vandaag de dag en de verschillende strijden die door voorbije generaties hiervoor gevoerd zijn; “If you or your parents ever had some paid holidays please, stand up!” Het maakte ons er nog eens bewust dat veel van onze verworvenheden van vandaag er pas zijn gekomen na een georganiseerde politieke strijd waarbij wetten verbroken werden en dat ook wij  de verantwoordelijkheid hebben ons niet neer te leggen bij de wereld zoals die nu is.

Naar het einde toe, tekenden we individueel een resilience pie of een ‘veerkracht pizza’, waarbij we grafisch voorstelden hoe we in ons dagdagelijkse leven de balans trachten te vinden tussen onze eigen geest en lichaam en de verbondenheid met andere mensen en de natuur. In duo vertelden we elkaar wat de stappen zijn die we plannen te ondernemen om in de nabije toekomst veerkracht op te bouwen. We sloten de avond af met een korte check-out ronde.

Bedankt Robin, Femke en de enthousiaste deelnemers om er een inspirerende avond van te maken!
[/av_textblock]

[/av_one_full]