You are here:

Campagnes

Recht op protest

Protest is een mensenrecht, geen misdaad. Desondanks worden activisten regelmatig bestookt met GAS-boetes in Gent, maar ook in andere steden. Geen kritisch burgerschap mogelijk zonder het recht op protest, daarom komt LABO op straat om aandacht te vragen voor dit thema en het bestuur te vragen geen boetes te geven aan burgers die hun stem laten horen. We organiseerden in december 2023 “een betoging zonder toelating voor betogen zonder toelating.” En niet alleen onze activistische vrijheden worden aangevallen, ook de vakbonden staan onder druk. LABO verklaarde zich solidair en was aanwezig bij het protest in Gent. 

Wij gaan door met de strijd! Doe je mee? Laat iets weten aan peterpaul@labovzw.be

Lees hier de opiniestukken van onze collega Peter Paul

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2023/04/19/protest-faciliteren-of-criminaliseren/

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/11/14/open-brief-voor-de-vrijlating-van-de-vermeer-drie/

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/12/22/organisaties-eisen-soepelere-regeling-voor-het-organiseren-van-acties-in-gent-betogen-is-een-grondrecht-geen-gunst/

 

 

Energiearmoede

In theorie is kwalitatief wonen een recht. In praktijk zien we echter dat de toegang tot dit recht sterk afhangt van de middelen waarover mensen beschikken. Om je huis energiezuinig te maken, heb je namelijk eerst voldoende centjes nodig of wordt je overgelaten aan de welwillendheid van je huisbaas. In Vlaanderen moeten alle woningen verplicht energielabel A hebben om de doelstelling van een CO2 neutrale maatschappij te halen. Op zich een mooi streven, maar de overheid biedt geen structurele oplossingen waarbij iedereen, los van economisch vermogen, kan leven in een energievriendelijke en kwalitatieve woning. De individuele maatregelen die ontoegankelijk, onbetaalbaar en afgestemd op eigenaars zijn, duwen gezinnen met financiële moeilijkheden enkel dieper de punt in. Wie niet beschikt over middelen om te investeren in isolatie, zonnepanelen, … ziet hun energierekening enkel hoger de lucht in gaan. Deze vicieuze cirkel duwt mensen in (energie)armoede. 

Labo vzw is verontwaardigd door deze problematiek en besliste hierrond een campagne op te zetten. Met deze campagne willen we druk zetten op het beleid. Dat willen we echter niet doen door zelf het hoogste woord te voeren, maar net door onze visie op kritisch burgerschap en onze methodes van politiserend werken in te zetten en bottum-up te werken. 

De komende maanden wil labo inzetten op dit thema. Heb je interesse om mee te werken of mee na te denken over de campagne? Laat het ons weten via matilde@labovzw.be

 

In 2022 startten we een campagne rond recht op protest. We organiseerden zelf een actie in Gent (zie artikel in Het Laatste Nieuws, en onze opinie op DeWereldMorgen). We ondersteunden ook een demonstratie in Brussel in solidariteit met activisten die via burgerlijke ongehoorzaamheid de klimaatcrisis aanklaagden. We werkten bovendien mee aan een open brief om publiekelijk het democratisch recht op (burgerlijk ongehoorzaam) actievoeren te verdedigen.

 

Theater werkgroep (uitleg, foto’s, links)

LABO’s theaterwerkgroep gaat door het leven onder de naam Artistes d’Espoir. Deze theatergroep wil ongedocumenteerde burgers de kans geven hun verhaal te vertellen en kunst te gebruiken in hun strijd voor gelijke rechten. Momenteel werkt de groep aan een nieuwe voorstelling. 

De vorige productie “The World Cup of Shame” werd geboren na de hongerstaking in de zomer van 2021 in de Begijnhofkerk te Brussel door mensen zonder wettige verblijfsdocumenten. De ex-hongerstakers waren teleurgesteld in de houding van de overheid, die ondanks dat ze hier al jaren leven, werken en deel zijn van de samenleving, hen niet erkent in de vorm van verblijfsdocumenten.Vanuit dit gevoel vonden ze een nieuwe vorm van strijd in het theater: ze creëerden een kans om hun stem op een andere manier te laten horen, met de focus op verbinding tussen de acteurs en het publiek.

“The World Cup of Shame” toonde het publiek een voetbalwedstrijd tussen Qatar en België, waarbij de arbeidsomstandigheden van migranten in beide landen tegen elkaar worden afgemeten. Rechtvaardigheid, waardigheid en de strijd tegen uitbuiting zijn waarden die de rode draad vormen doorheen dit stuk. De spelers verbeelden ook de redenen waarom ze in hongerstaking gingen. Hun emoties van twijfel, wantrouwen en teleurstelling goten ze poëtisch in een verhaal met monologen, maar ook beweging en dans.

Artistes d’Espoir neemt zelf de micro in handen. Ze breken zo de tendens van “praten over” en verschuiven de setting voor het publiek naar “luisteren naar” en “praten met”. De mensen die bijna nooit gehoord worden, nemen nu plaats in. Vanuit de schaduw stappen ze op het podium, meteen de meest zichtbare plek.

Je kan Artistes d’Espoir ook boeken voor een voorstelling en/of een gesprek in jouw organisatie of school!


Heb je vragen of interesse? Mail naar matilde@labovzw.be

Aankomende activiteiten

There is no Event

Afgelopen activiteiten

There is no Event