Kunstenaar Melle Smets: collectieve en low-tech antwoorden op het energievraagstuk

‘Op hoeveel zet jij je verwarming?’ Een veelgehoorde zin in gesprekken op familiefeestjes, op het werk en op café de laatste maanden. Dat er een energiecrisis woedt, hebben we mogen voelen zowel op onze bankrekening als de kamertemperatuur van onze slaap- en woonkamers.

Maar niet iedereen voelt dit op dezelfde manier. Investeren in warmtepompen, zonnepanelen en isolatie om je woning energiezuinig te maken, is niet aan de orde wanneer je inkomsten bij de laagste van het land zijn. De overheid moedigt individuele oplossingen aan. Dat toegang tot elektriciteit en gas een basisrecht is, wordt daarbij al eens uit het oog verloren! Tijd voor een campagne tegen energiearmoede, aldus LABO vzw!

We trappen deze campagne af op 20 februari met een avond waar Melle Smets te gast is. Melle is conceptueel kunstenaar en onderzoeker van de openbare ruimte. Melle komt ons meer vertellen over Het Huis van de Toekomst, een project in de diverse Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken waar de koopkracht laag is. Melle ging aan de slag in én vooral met deze gemeenschap om samen na te denken over oplossingen voor het energievraagstuk. Wat als je de publieke ruimte en de vaardigheden in de gemeenschap gebruikt om de gemeenschap, de wijk duurzaam en energievriendelijk te maken? Melle vertelt ons hoe dit in Bospolder-Tussendijk verloopt. Achteraf praten we aan de bar na hoe we zelf realistisch kunnen dromen.

Inschrijven kan via deze link

Je kan ter plaatse een vrije bijdrage doen.

Meer weten of meedoen aan onze campagne?

  • Op 6 maart houden we een open sessie van de LABO-Workshop Kritisch Burgerschap, waarin het thema energie-armoede centraal staat.
  • In april gaan we de straat op om meningen en getuigenissen over de energiecrisis te verzamelen, die gieten we later in een manifest.
  • Wil je meedoen? Stuur een mailtje naar matilde@labovzw.be